Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой носи вина за увеличаващите се огнища на заразни болести сред животните?

Снимка: БГНЕС

Опасността от разпространение на остри заразни болести сред животните, за които предупреждаваха и ветеринари, и животновъди, вече не е хипотетичен риск, а реалност. След огнищата на туберкулоза ежедневно се увеличават огнищата на "син език". На този фон практикуващите ветеринари продължават с протестите си. Агенцията по храните, която отговаря за здравеопазването на животните, подозрително мълчи.

До момента заболяването "син език" е регистрирано в пет области в страната. В Бургаска област са засегнати общините Царево, Малко Търново и Средец. От "син език" боледуват овце, кози и говеда.

Държавната агенция за безопасност на храните иска да изкара така нещата, че да изглежда, че практикуващите ветеринарни лекари отказват да работят. Това каза в предаването "Преди всички" доктор Мирослав Първанов – председател на Регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз във Враца. Според него директорът на ДАБХ Пламен Моллов сериозно манипулира общественото мнение.

Върхът на всичко е служители на ДАБХ да изпълняват мерки по профилактичната програма в извънработно време, за което щяло допълнително да им се плати. Това, освен че провиворечи на закона, е абсолютен конфликт на интереси, коментира д-р Първанов.

Той съобщи, че не повече от 5 на сто от практикуващите ветеринарни лекари са сключили договор за изпълнение на Държавната профилактична програма, съобщи д-р Първанов.

Той потвърди думите на колегите му от Стара Загора за това, че Агенцията по храните се опитва да им извива ръцете и да ги изнудва, за да сключат договор: Те предлагат едни декларации за отказ, които ние трябва да подпишем. Ако откажем, ще се подписват двама свидетели, което изглежда много заплашително. Освен това ни е отнет достъпът до Информационната система, което е абсолютно репресивна мярка спрямо нас и не е законова. В тази връзка ние ще поискаме отново със заявление достъп до системата и в 15-дневен срок ще заведем дела в Административния съд. Законът е категоричен – всички практикуващи лекари имат право на достъп до Информационната система.

Според д-р Първанов единственият начин в краткосрочен план да се решат проблемите е новият Министерски съвет по най-бързия начин да приеме тарифата от миналата година, което ще даде възможност на ветеринарите да извършат необходимите дейности по Държавната профилактична програма.

В дългосрочен план трябва да се случат 3 важни неща, смята ветеринарният лекар: Изцяло нов Закон за ветеринарно-медицинското дело, излизане на здравеопазването на животните от шапката на Държавната агенция за безопасност на храните и създаването на отделен орган към Министерството на земеделието и храните и ясно разграничаване на функциите кое е контролен орган и кой е практикуващ лекар и това да не се смесва и манипулира.

Според Бисер Чилингиров – председател на Националната овцевъдна асоциация, обаче за разпространението на заразата сред житотните вина имат ветеринарните лекари:

Защо се стигна дотук при положение, че докторите взимат 7 години пари за държавна профилактика. Къде бяха тези доктори. Защо все ние животновъдите трябва да търпим икономически загуби, заради частни интереси.

Бисер Чилингиров смята, че в основата на напрежението между ветеринарните лекари и Държавната агенция за безопасност на храните стоят пари и конфликт между колеги. Той предупреди, че от конфликта във ветеринаринарния сектор загуби търпят не само фермерите, а цялата държава.

Интервютата с д-р Мирослав Първанов и Бисер Чилингиров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна