Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боевете в Донецк и Луганск отново попречиха на разследващите да стигнат до отломките на МН 17

| обновено на 30.07.14 в 13:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинските сили съобщиха, че са си върнали завзетия от сепаратистите град Авдеевка на десетина километра северно от Донецк, предаде Франс прес. Градът се намира на стратегическо място - близо до летището и жп гарата на Донецк. Правителствените войници водят също боеве за Иловайск, на около 20 км източно от Донецк, уточни генералният щаб на украинските операции в източната част на страната.

За последното денонощие е загинал един украински войник, а 11 са пострадали, съобщи прессекретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана в Киев Андрий Лисенко.

Ожесточените боеве обаче отново попречиха на разследващите да достигнат мястото на катастрофата на малайзийския самолет, заяви екипът от холандски следователи. Ситуацията около маршрута е твърде нестабилна и конвоят с разследващи няма да пътува до мястото на катастрофата на МН 17, заяви ръководителят на мисията Питер Яп Алберсберг.  

19 души са загинали, а 31 пострадали при сраженията между украинската армия и проруските сепаратисти в Донецка област през изминалото денонощие, съобщи агенция ИТАР-ТАСС като се позова на пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка република. Девет души са се натъкнали на мина край село Берестово като двама са загинали от взрива, състоянието на останалите е критично, от тях три са деца, най-малкото на година и два месеца.

Кметът на Луганск съобщи, че в града е загинал един човек и десет са ранени. Обстрелвани са били детската и многопрофилната болници на града, има и много опожарени жилищни домове, в които са попаднали снаряди.

В интервю за агенция Ройтерс украинският външен министър Павел Климкин заяви, че властите в Киев искат да си върнат контрола над Донецк и Луганск чрез преговори, а не със сила. Готови сме да предоставим повече свобода и отговорности на регионите в политическо и икономическо отношение, подчертава Климкин. Той е разговарял с американския държавен секретар Джон Кери и е получил ясен сигнал, че Киев, Съединените щати и Европейският съюз говорят на един език.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна