Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Греков: 400 000 лева са отпуснати за овладяване на епидемията от "син език"

Снимка: БГНЕС
Министърът на земеделието в оставка Димитър Греков твърди, че още преди две седмици са взети всички необходими мерки за овладяване на разпространението на болестта "син език" по преживните животни. 400 000 лева са отпуснати от бюджета на ведомството.

Според Греков държавните ветеринари имат ресурс да се справят с проблема. Още днес започва борба с насекомите, разпространяващи болестта в някои от областите на страната.

Няма такъв апокалипсис. И днес екипи в Хасковски, Кърджалийски и в Шуменски регион извършват дезинфекция.
Същевременно сме отправили искане към Eвропейската комисия за допълнителни средства. Малко са засега щетите, защото само в Кърджалийска област има умрели няколко животни.

Греков смята, че концепцията за разпределение на евросубсидиите за земеделците е максимално справедлива. По думите му има таван за големите производители, но малките също ще бъдат контролирани добре:

Субсидиите над 150 000 са намалени с 5%, а над 300 000 лева - няма даване на повече средства. Всички, които ще искат да участват, трябва да бъдат регистрирани като фермери, да бъдат платени всички данъци, да бъдат регистрирани по наредбата. Засега е наредба номер три и пет. Така че няма да бъде така лесно разпределяне и хвърляне на средства по 1250 евро на всеки човек. Този, който се занимава със земеделие, трябва да бъде регистриран, да отговаря на всички условия. Така че, за да може да ползва тези субсидии, трябва да има тази регистрация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна