Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска 48 млн. лева за "Напоителни системи" и "Автомагистрали - Черно море"

Снимка: БГНЕС

От КНСБ искат допълнителни 48 милиона лева за "Напоителни системи" и "Автомагистрали - Черно море". Искането е служебното правителство да съдейства за отпускането на парите, ако това не стане при актуализацията на държавния бюджет. По-рано през деня стана ясно, че "ремонт" на държавния бюджет няма да има, след като ГЕРБ напуснаха парламента. 

От синдиката алармират, че задълженията на "Напоителни системи" към края на юли са 18 милиона лева, като от тях към персонала са дължими 1,8 милиона лева. 2,6 милиона лева са задълженията към НАП и над 1 милион лева са за ток и горива. Ако незабавно не се осигурят необходимите средства, при валежната обстановка в страната щетите и последиците при евентуално бедствие ще са многократно по-големи, каза Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието: 
Сигнализираме за критичното финансово състояние на "Напоителни системи", защото заради натрупаните задължения предстои спиране на тока, а оттам на напояването и наводняването, което създава реална опасност за населението, подчерта Василева.                   
До края на годината за строителството на участък от автомагистрала "Хемус" са необходими близо 29 милиона лева. Строителството по обекта продължава с изоставане от графика. Има забавяне при изплащането на работните заплати с един месец, а при разплащането с подизпълнители - със 7. Обектът осигурява заетост на близо хиляда души от райони с висока безработица, каза финансовият директор на дружеството Петя Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна