Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от кампанията "Най-големи герои са най-малките" представя фондация „Нашите недоносени деца“

Фондация „Нашите недоносени деца“ ще представи  резултатите от кампания в подкрепа на недоносените деца в България „Най-големи герои са най-малките". Председателят на фондацията Нина Николова подчерта за Хоризонт, че въпреки обещанията няма достатъчно ковьози за бебета и неонатолози,  няма реанобил за превозването им до единственото специализирано звено за недоносени в Майчин дом в столицата. По темата - Гергана Хрисчева:  Кампанията „Най-големи герои са най-малките", след три месеца разяснителна работа приключва и изводите са както в положителна, така и в отрицателна посока, казва Нина Николова от Нашите недоносени деца

Най-радостното за тази кампания е всички хора, които застанаха зад нея - нашите посланици олимпийските шампиони Румяна Нейкова, Ники Кънчев, П. Бакърджиева. Също така сме изключително доволни да кажем, че зад нас застанаха 42 медийни партньори. Толкова много хора повярваха в нас..

Какво трябва да се направи, защото малките герои не могат да бъдат герои сами:

Проблемът е, че се раждат все по-малки деца, като тегло, като дистанционна седмица, което в последствие води до проблеми и в тяхното развитие - Какво липсва в отделенията? Най-голямото нещо, което липсва, най-важното е персонал. Човешка ръка. Малко са докторите, малко са медицинските сестри. Денонощно се борят! Другото е вече амортизираната медицинска техника. Няма достатъчно ковьози, че се налага да слагат по две деца в ковьоз. Какъв е нашият апел? Ние се бориме!  Ето, Министерството обеща един реаномобил. Знаете, говорихме, преди една година, обещаха транспортна линейка. Няма я тази линейка.


9- 10 на сто недосени деца се раждат у нас годишно, но данните за това полугодие са 20 на сто родени недоносени деца, каза още Нина Николова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени