Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП откри в Бургас пункт за контрол на рискови стоки

Снимка: БГНЕС

Първият в страната пункт на Националната агенция по приходите за фискален контрол върху движението на рискови стоки беше открит на бургаското пристанище. Според данъчни експерти прекият ефект от дейността на новия пункт се очаква да надхвърли 5 млн. лева още в края на тази година.

Целта на новата зона за контрол ще бъде 24-часово наблюдение и проверка на целия контейнерен трафик от и за страни - членки на Европейския съюз, каза началникът на отдел "Оперативни дейности" към дирекция "Фискален контрол" на Агенцията Даниел Вълканов

Контейнерът идва на пристанището в момента, в който бъде натоварен, преди да излезе от бариерата. Реално през тази бариери не може да мине стока под фискален контрол, ако не е проверена от нас.

Сигурността на проверяваните стоки ще се гарантира чрез специална пломба с инициалите на приходното ведомство с индивидуален, трайно защитен номер.

Данъчните инспектори ще изискват информация за мястото на получаване на стоката с цел осъществяване на ефективен контрол върху декларираните и реално доставени количества, допълни говорителят на НАП в Бургас Христо Узунов:

Трябва да добавя, че през този контейнерен терминал на практика минава най-големият обем от товари. Само през последните две години от тук са минали над 3 милиона товари.

Идеята на този фискален контрол е чрез преки и превантивни действия да се намалят данъчните рискове при търговия с рискови стоки като риба, месо, цитрусови плодове и захар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна