Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в страната след пороите

| обновено на 01.08.14 в 20:14
Снимка: БТА
Нормализира се обстановката в страната след пороя, валял цяла нощ. Служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 96 сигнала за произшествия,  от които 21 пожара и 69 спасителни дейности. Наводнени приземни етажи, затворени пътища и повишени нива на реки и язовири в Северозападна България причини снощният проливен дъжд, достигнал на места до 100 литра на квадратен метър.

Най-тежка беше обстановката в област Враца, където валя повече от 20 часа. Бели Извор е едно от най-пострадалите села. Хората там вече разчистват щетите:

Дойде страхотна работа, 1,60 метра вода. Всичко ми е удавено, ето сега - хладилници, телевизори, домати, чушки, всичко.

В Пловдивско продължава да е в сила бедственото положение  за седем от селата на община Родопи - Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево. Подготвя се алтернативен път, но работата по него спря преди около час, защото в района отново вали проливен дъжд. Кметът на община Родопи Пламен Спасов заяви, че през днешния ден са разчистени около 300 метра от пътната отсечка, която ще е дълга 1.5 км. Ако не вали, прогнозата е пътят да бъде отворен утре през деня. В момента единствената връзка до селата е черен път с тесен мост, по който могат да преминават само леки коли. От вчера следобед Храбрино и Дедево са без вода заради прекъснат водопровод. В село Храбрино днес бяха докарани водоноски, освен това от ВиК са осигурили и източник на питейна вода.

След Борован в още две общини във Врачанска област - Мездра и Хайредин, беше обявено бедствено положение. Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки предстои да бъдат изяснени. Следят се нивата на язовирите и реките в региона, които се повишиха значително заради поройния дъжд през последното денонощие.Следят се нивата на язовирите и реките в региона. Очаква се повишаване на водните количества в района на селата Търнава, Алтимир, Галиче, Липница, Хърлец и град Мизия.

В Монтана частично е разрушена улична инфрарструктура и в село Габровница, община Мотаната. Близкият до областния град язовир "Чернила" прелива контролирано и под наблюдение. Получуни са и сигтнали за закъсали атомобили.

До момента в Белоградчик са паднали 102 литра на квадратен метър дъжд. Улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води, където пороят изрови асфалтовата настилка. Екипи на ВиК отстраняват повреда на главния водопровод между селата Чупрене и Търговище. Под наблюдение е язовир Дъбравка. Секретарят на Община Белоградчик Албена Бакалеева обяснява:

Имахме обаждане от Гранитово за натрупани наноси от проливните дъждове, а имахме обаждане и от Дъбравка. Там се е получило на няколко места затлачване на канавките. Отстранено е. В язовир "Дърбравка" водата прелива на преливника. Нивото е около 30 сантиметра. Под наблюдение е.


Кметският наместник на село Гранитово  Светослав Александров допълва:

Има много голям водосбор от вода, която е преминала през селото. За щастие няма поражения върху къщи и мостове. На много места пътната настилка е изкопана и трансформирана на чакъл и други неща от пътна настилка на определени участъци, където се е застояла. Къщи - има няколко наводнени мазета, които се отводняват своевременно. Селото е останало без ток за около един час, което е възстановено. Нямат телефони никъде, защото се оказа, че самият кабел, който захранва селото, е наводнен.

Продължава отводняването на къщи в община Димово, където пороят отнесе тротоари и асфалтова настилка. Язовир "Скомля" в общината прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра се поставят чували с пясък като допълнителна защита в случай, че дъждовете продължат и тази нощ. Ако се стигне до изпускане на водата от язовира, хората от най- близкото село Септемврийци ще бъдат евакуирани. Наводнени мазета има и в град Димово от проливния дъжд снощи. Цял ден багер на Общината работи по отстраняване на изровения асфалт и тротоари в града. От утре ще започне възстановяване на пропадналия участък от пътя Орешец-Белоградчик. Отнесен е мостът преди село Шипот, община Димово. Пътят е затворен, но до там се стига през село Извор.

Около 10 къщи в село Долни Лом, община Чупрене са наводнени от река Еличка. Нивото й се покачи от скатните води и падналия проливен дъжд, обясни секретарят на общината:

Лошото е, че е излязла една река, която досега не ни е създавала проблеми, казва се Еличка. И също от такива скатни води, които се появяват в следствие на тези поройни, интензивни валежи, и те са довели до наводняването на тези къщи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна