Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за рибарство с 8 млн. евро повече за следващите седем години

Снимка: БГНЕС
С европейски пари рибарите ще могат да изграждат хотели, ресторанти и пунктове за продажба на риба. Това стана ясно при представянето на новата програма за рибарство за следващия 7-годишен период. Програмата ще разполага с бюджет от 113 милиона евро.

До скоро за програма "Рибарство" се смяташе, че е най-изоставаща и с най-голям риск от загуба на пари. Днес от Земеделското министерство отчетоха, че 98 процента от средствата по нея са договорени, а 48 на сто вече разплатени. За следващите седем години страната ни ще разполага с 8 милиона евро повече от досегашния бюджет, като целта е да се проучат потребностите на пазара и на кандидатите да бъде препоръчано за отглеждането на какви аквакултури да кандидатстват, за да имат добра печалба.

Пари за рязане на стари кораби на скрап също ще има. До момента с европари е финансирано скрапирането на 82 кораба. Предвидени са обаче и средства за модернизиране на риболовните кораби или за превръщането им в туристическа атракции за разходка.

През септември рибарската програма ще бъде представена в Брюксел. Очаква се в началото на 2015-та година вече да има отворени мерки за кандидатстване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна