Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехът на джихадистите в съседния на Турция Ирак създава опасност за сигурността на турската държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Анкара се провежда заседание на Висшия военен съвет на Турция под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Заседанието идва на фона на все по-нарастващата нестабилност в района от нападенията на ислямската сунитска групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която вече се нарича Ислямски халифат. Турски източници твърдят, че над 1000 турци са се присъединили към джихадистите. Броят им се е увеличил почти двойно в сравнение с предишния месец. Освен това симпатизанти от някои балкански държави като Косово използват Турция като транзитен маршрут за присъединяване към джихадистите.

Наскоро депутатът от основната опозиционна Народна републиканска партия Мехмед Шекер обвини правителството на Ердоган, че не предприема ефикасни мерки, за да попречи на този трафик:

Нима е възможно държавата да не знае това? Тези хора поддържат връзка чрез интернет. Оставят семействата си и се прехвърлят в Сирия, където се присъединяват към джихадистите. На това трябва де се сложи край. И това е задача на държавата, каза той.

Успехът на джихадистите в съседния на Турция Ирак създава опасност за сигурността на турската държава. Преди два месеца джихадистите отвлякоха 49 души от турското консулство в Мосул, между които и турския консул, а също и няколко деца. Твърди се, че групировката държи заложниците, за да попречи на Турция да изпрати военна сила срещу тях.

Турският министър на отбраната Исмет Йълмаз заяви тези дни, че в скоро време ще бъдат освободени турските консулски служители.

Анализатори коментират, че връщането на заложниците ще стане в навечерието на президентските избори и че турският премиер ще използва това като аргумент в полза на своята кандидатура за президент. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна