Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадистите в Ирак завземат все повече градове в северните части на страната

| обновено на 07.08.14 в 15:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Девет души са загинали при експлозиите на две коли-бомби в иракския град Киркук, съобщи Ройтерс. Колите са били взривени край шиитска джамия, в която са били настанени избягали от офанзивата на джихадистите жители на Северен Ирак. Сред жертвите на експлозията има жени и деца, пострадали са още 37 души. 

 Атентатор самоубиец отне живота на 14 души в шиитски квартал на Багдад, съобщи Ройтерс като се позова на медицински източници. Атентаторът взривил кола, пълна с експлозиви, край полицейски пост в иракската столица.

Джихадистите са завзели Каракош – най-големия християнски град в страната след изтеглянето на кюрдските военни от района, съобщиха местни жители. Знам, че градовете Каракош, Тал Кайф, Бартела и Карамлеш са опразнени от оригиналното им население и са под контрола на бунтовниците, заяви Джоузеф Томас – архиепископ на Киркук и Сюлеймания пред агенция Франс прес. По думите на местните жители цялата област в Северен Ирак, където живеят предимно християни, вече е под контрола на групировката "Ислямска държава".

Френският външен министър Лоран Фабиюс призова за спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН във връзка със ситуацията в Ирак. Франция иска срещата предвид сериозността на сдитуацията и фактът, че първите жертви са цивилни и релегиозни малцинства, подчертава Фабиюс.

Джихадистката групировка заяви, че е превзела общо 15 града в Ирак, най-големият язовир на страната и военна база, предаде Ройтерс. В съобщение в социалната мрежа Туитър групировката се зарича да продължи офанзивата си.

Бойци на "Ислямска държава" завзеха и част от военна база и в сирийската провинция Рака. Това е станало след ожесточени боеве, при които са загинали десетки души. Според сирийската Обсерватория за човешки права групровката  държи контрола над главния град на провинцията и голяма част от територията й. Много военни се изтеглиха в базата след сблъсъци в друга база преди месец. Тогава над 85 войници бяха убити при нападението.

При атентати с коли бомби на оживени пазари в шиитски райони в Багдад вчера са били убити 47 души, съобщи иракската полиция. Предполага се, че зад нападенията стои сунитската групировка "Ислямска държава", която обяви създаването на халифат в Ирак и Сирия и която смята шиитите за неверници. Говорител на иракския премиер съобщи, че 60 души са били убити при въздушен удар на иракската армия срещу шериатски съд, създаден от "Ислямска държава" в северния град Мосул. 

Предвид наближаване на крайния срок за избиране на министър-председател на Ирак, специалният пратеник на ООН Николай Младенов призова политическите лидери в страната да оставят настрани различията си и да работят заедно за бързото формиране на правителство. Това съобщи пресслужбата на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна