Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревога в Анкара заради настъплението на джихадистите в Северен Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара е в тревога заради настъплението на джихадистката групировка "Ислямска държава". Джихадистите са се приближили на 45 км до Ербил, който се счита за столицата на иракски Кюрдистан.

Турски изтребители F-16 са приведени в бойна готовност и извършват разузнавателни полети край границата с Ирак. Турската армия има пълномощия за извършване на трансгранична операция при заплаха за сигурността на страната. В същото време обаче 45 турски служители от консулството в град Мосул са заложници на джихадистите и това поставя Анкара в много трудна ситуация. 

Преди няколко дни джихадистите превзеха областта Синджар, която се счита за родина на язидите - малка кюрдска етно-религиозна общност, предимно от селски характер, които живеят главно в Ирак, около 400 хиляди души, а също и в Турция, Сирия, Армения и Грузия. Хиляди семейства предприеха масово бягство към Турция. Друга група са блокирани в планините, но без храна и вода, съобщава се, че са починали около 70 души. 

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу съобщи, че са били хвърлени от самолети пакети с хуманитарни помощи за бежанците в планините Синджар. Той подчерта, че Турция е единствената страна, организираща хуманитарни операции за иракските бежанци, бягащи от насилието на джихадистите.

Турция работи по изграждането на бежански лагер, побиращ 10 хиляди души, в иракския град Дохук. Това, което се случва в Северен Ирак не е просто сблъсък между "Ислямската държава” и туркмените. Ситуацията се корени в погрешните политики на правителствата на Ирак и Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна