Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Ненков: Началникът на столичната "Спешна помощ" д-р Георги Гелев може да се върне на работа като началник

| обновено на 12.08.14 в 16:27
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков представи своя екип от заместник-министри. Първите трусове, пред които се изправя екипът му са последните решения на екипа на бившия министър Таня Андреева.  В трите болници - "Пирогов", Онкологичната в столицата и болницата в Плевен се извършват проверки заради решенията на министър Андреева да бъдат отстранени директорите им, посочи д-р Мирослав Ненков:

Тези болници не са леки за проверка, защото те са големи и тежки болници. Трябва време! Текат проверки в трите болници.

Ненков обеща, че ще бъдат отделени средства за довършване на ремонта в отделението по детска хирургия в "Пирогов". Проверка тече и във Фонда за лечение на деца, където най- вероятно ще има нов директор и ще се изготви нов правилник за работа. Началникът на столичната "Спешна помощ" д-р Георги Гелев може да се върне на работа като началник, ако здравето му позволява, посочи д-р Ненков. Тази сутрин министърът се е срещнал с ръководството на Спешна помощ и служители.

Той не поднови болничните и няма причина доктор Гелев да не се върне на работа на този етап. Екипите са канени достатъчно. По отношение увеличаването на парите, има вариант, който е обсъждан с колегите от "Медицински дейности", за някаква система за увеличаване малко парите на хората, но трябва да се облече в законово облекло.

Нямам амбиции да остана постоянно министър, уточни още д-р Мирослав Ненков. Екипът му ще прегледа как върви електронното здравеопазване и ще опита да подготви екшън план за действие към Националната здравна стратегия, като за това предстои  и среща със Световната банка. В тези 2 месеца на сайта на МЗ ще бъдат качени и актуалните дългове на болничните заведения. Все още не е ясно от бюджета на самото Министерство колко ще се се насочат към парите за актуализация на НЗОК. 

Служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков представи своя екип от заместник-министри. Лидия Нейчева е заместник-министър, който ще отговаря за лекарствената политика, тя е магистър-фармацевт, работила е във Военномедицинска академия и "Токуда" болница.

Вторият заместник-министър е доктор Любомир Бакаливанов, който идва от Националната кардиологична болница, където е бил началник-отделение "Анестезиология и интензивно лечение".

Началник на кабинета на министър Ненков е Лилия Иванова.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна