Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да загуби 2 млрд. лв. евросредства за земеделие

Васил Грудев
Снимка: ДФ "Земеделие"

Има риск България да загуби близо 2 млрд. лева европейски средства за земеделие. Това съобщи министърът на земеделието Васил Грудев. Част от парите са вече разплатени през 2013-а г. от бюджета, останалите са за проекти по Програмата за селските райони, които трябва да бъдат усвоени до края на годината.

Проектите, неразписани от предишния директор на фонд "Земеделие", станали популярни като "отлежаващи на диванчето в кабинета му", са сериозен проблем пред новото ръководство.

В момента има един много сериозен проблем с тези проекти, че те вече не са допустими така, както се полага по регламент.

Търси се начин за преразглеждане на проектите, но процедурата е с неясен успех. Васил Грудев вижда и още рискове.

Имаме още около 330 милиона за изплащане само до края на годината. Ние и да ги разплатим, каквото и да разплатим, ще бъде загубено като средства.

След две провалени процедури, в ход е трета - за избор на сертифициращ орган на разплащателната агенция. Днес Грудев обяви, че е получил отсрочка до януари за този избор, в противен случай ще загубим още милиард и половина.

Година и половина не можем да изберем сертифициращ орган на разплащателната агенция и поставяме под въпрос милиард и шестотин и петдесет милиона лева.

Министърът отказа да отговори на въпрос ще поиска ли смяна на сегашния директор на фонд "Земеделие" Атанас Добрев, който беше назначен десет дни преди оставката на предишното правителство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна