Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от служебните министри все още са в състояние на "несъвместимост"

Снимка: БГНЕС
Част от служебните министри  все още са в състояние на "несъвместимост" - става ясно от попълнените задължителни декларации за конфликт на интереси. По закон членовете на правителството не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управлението на неправителствени организации, да упражняват свободна професия или да са част от предизборни щабове на партии и коалиции.

Премиерът Георги Близнашки коментира, че има едномесечен срок, в който проблемът да бъде отстранен.

Няма да допусна несъвместимост, аз съм един от хората, които са въвели тези правила преди 25 години и бъдете сигурни, ще проконтролирам всичко това. Но те имат едномесечен срок да се освободят от всички други странични ангажименти. 

Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов посочва участието в неправителствени организации, същото се отнася и за министрите на отбраната, културата и на спорта Велизар Шаламанов, Мартин Иванов и Евгения Раданова. Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова участва в борда на директорите на инвестиционен фонд. Министърът на икономиката Васил Щонов посочва участие в Съвета на директорите на няколко търговски дружества. Премиерът Георги Близнашки и министрите  на здравеопазването, транспорта и на външните работи са се възползвали от правото декларираното да не се публикува.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна