Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гвардейци изнесоха чудотворната икона от Троянския манастир

| обновено на 15.08.14 в 14:45
Снимка: БГНЕС
На големия църковен празник Успение Богородично Троянският манастир отбелязва своя храмов празник. Чудотворната икона "Света Богородица Троеручица" беше пренесена с литийно шествие от църквата на манастира до параклиса. Според легендата там, преди повече от 400 години, е спрял атонският монах със свещения си товар - икона на Божията майка, която пренасял от Света гора до Румъния.

За първи път тази година чудотворната икона на Света Богородица беше носена от гвардейци от Софийския гарнизон, а не от църковни лица, и беше предвождана от Общинския духов оркестър от Троян.

Негово светейшество Българският патриарх Неофит отслужи Божествената света литургия и благослови миряните и молебен за пострадалите при наводненията.

Стотици християни пристигнаха за празника, за да се  докоснат до чудотворната икона на Троеручицата за изцеление и късмет и като израз на християнска почит към Божията майка. 

Във връзка с празника в района на манастира има засилени мерки за сигурност. За празника пристигна служебният премиер Георги Близнашки, който призова за национална солидарност към наводненията в Северна България:

Положението е изключително тежко и ние разполагаме с много ограничени ресурси и този 1 милион е отделен, за да покрие всички онези предварително текущи разходи, които са направени досега, но тепърва ще търсим съдействието на Европейската комисия. Знаете, че вече сме изпратили апликационните форми за първата група наводнени. Бързо, надявам се, ще обработим нещата и тук, за да разчитаме на известния вече фонд "Европейска солидарност", но като българи, аз смятам, че ние трябва да проявим преди това национална солидарност. И затова, на днешния свят ден, аз призовавам всички наши сънародници да откликнат и да направят своите дарения. Всеки със своята малка лепта, за да помогнем на бедстващите наши сънародници.

Пътни патрули  от Ловеч и Троян осигуряват безопасността на движението. Полицаи охраняват в района на комплекса и осигуряват обществения ред. Предвидени са големи паркинги за хилядите гости, които пристигат за празника. Осигурена е медицинска помощ и екип на пожарната. 

Интервюто на Пламен Христов с Георги Близнашки и репортажа от Троянския манастир можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна