Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургия на български език ще бъде изнесена за първи път в Кипър

Манастирът в Кикос
Снимка: Бранислава Бобанац

Света Божествена литургия на български език, изнесена от български свещеник, събира за първи път сънародниците ни в Кипър на празника Успение на Пресвета Богородица. Службата в чест на Божията майка и водосвет ще изпълни отец Станислав Симеонов в град Паралимни, на източното крайбрежие на острова.

Божията майка се тачи много в Кипър. Според преданието тя е посетила острова по времето, когато праведният Лазар, възкресен от нейния син, е бил епископ тук.

В деня на нейното успение на много места на острова се провеждат големи служби и тържества. Многобройните църкви, наречени на името на Богородица и въздигнати в нейна чест в Кипър, отбелязват храмовия си празник. Едни от най-интересните празнични служби, които събират хиляди хора, са в най-големия и най-известен манастир в Кипър - Кикос и в уникалната скална църква "Панагия Хрисоспилиотиса" край Никозия.

Скалната църква, посветена на Богородица, се смята за един от най-оригиналните примери на църковното изкуство на ранното християнство.

Най-известната забележителност на острова, свързана с Богородица, е нейната плачеща чудотворна икона в манастира Кикос. Смята се, че тя е една от трите оцелели икони, дело на ръката на апостол Лука. Образът на Божията майка е покрит с пелена и не може да се види. Прочутата икона се изнася по време на големи служби и важни за миряните събития. Тя бе начело на литийното шествие след молебена за дъжд, който бе отслужен в манастира през януари тази година заради сушата, обхванала острова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна