Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция тържествено отбелязват Успение Богородично

Снимка: БГНЕС

В Гърция тържествено отбелязват днешния християнски празник Успение Богородично, познат още като Летния Великден. През цялята нощ и до този час манастирите и църквите в Гърция са пълни с вярващи. След нощното бдение започна тържествената литургия. Иконите и църквите са празнично украсени, богомолци чакат с часове да се поклонят пред иконата на Богородица. Истинско стълпотворение е дори и в скалните манастири, които се намират на най-високите места по островите.

Отново остров Тинос е фокусът на днешните тържества. За празника на поклонение пристигнаха хиляди вярващи от цял свят.

Поклонници на остров Митилини изминаха 25 километра пеша, за да се поклонят на иконата в манастира "Успение Богородично".

В планинската област Козани стотици вярващи достигнаха до скалния манастир на коне, за да присъстват на литургията днес.

На изключителна почит сред гърците е катедралният храм на остров Парос със сто врати. Деветдесет и девет се отварят днес, последната, според преданието, ще я отвори Богородица.

Много чужденци, сред които и български туристи, присъстваха на тържествата на остров Патмос, където монасите спазват изцяло византийския канон на днешния празник.

Телевизиите излъчват литургията от манастира Сумела в Турция, където заминаха хиляди вярващи гърци.

По традиция днес в църквата се носи обреден хляб и след освещаването му се раздава за здраве и плодородна година. Именниците посрещат гости. Заедно с Мария днес празнуват Панайотис и Деспина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна