Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Тихон отслужи молебен за пострадалите при наводненията и бедствията в страната в храм-паметника "Св. Александър Невски"

Снимка: Дарина Григорова

Викарият на патриарх Неофит - епископ Тихон, отслужи молебен за пострадалите при наводненията и бедствията в страната ни в храм-паметника "Св. Александър Невски" по повод празника Успение на Пресвета Богородица. Той съобщи, че от Софийската Света митрополия ще заминат два минибуса с дезинфектанти за пострадалите, а парите, които ще бъдат събрани от дарения днес в касата до иконата на Света Богородица, ще бъдат дарени на Червения кръст за хората от Мизия.

С Божествената Света литургия, посветена на Успение Богородично в патриаршеския катедрален храм-паметник "Свети Александър Невски", която бе водена от викария - Негово Светейшество епископ Тихон, клирът на храма и част от столичното епископско духовенство, заедно с епископ Тихон, отслужиха Молебен за здраве, утеха и благополучие за пострадалите ни сънародници от наводненията и водните стихии в град Мизия и варненския квартал "Аспарухово". Днес е и краят на Богородичния пост, който в богослужебния календар на родната ни православна църква продължава две седмици и завършва точно на Успение Богородично. Епископ Тихон в прочуствено слово каза, обръщайки се към вярващите:

Негово Светейшество, патриарх Неофит, ме помоли да се обърна към всички вас за една искрена и дълбока обща молитва, за да можем да укрепим всички онези, които са пострадали. Та ако не сме ние да им помогнем, ако не сме ние да ги окуражим, че не са сами, каква надежда ще имат тези хора и що е това християнство, ако се молим на Господ за нашето благополучие. Молим Света Богородица за нейното покровителство, а не сме готови нищо да направим за онези, които пък го очакват от нас.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна