Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успение Богородично се отбелязва и в Италия

И в Италия днес отбелязват Успение на Пресвета Богородица. Празникът на Апенините обаче е свързан с исторически особености запазили се във времето.

Градовете са празни, улиците и магистралите опустяха, курортите по планини и морета са пълни. Свободни места останаха само в най-скъпите хотели. Така, по традиция още от времето на император Октавиан Август, учредил през този период летния отдих съпроводен с веселие под името “Августовска ваканция” или “Ферагосто”, италианците се отдадоха на почивка и забавления.

Този обичай се усвоява от Католическата църква през VII-и век. На 15-ти август тя започва да отбелязва денят на Успение Богородично, въпреки че едва през 1950-а г. Папа Пий XII обявява тази догма чрез апостолическата конституция, което се смята за едно от най-важните събития в историята на християнството. В тази връзка се провеждат тържествени литургии. По този начин, денят “Ферагосто”, запазил името си до днес, съчетава история и традиции на Апенините във всички техни аспекти. На много места той завършва с уникални пиротехнически спектакли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна