Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в РЗОК работят извънредно за презаверка на рецепрурните книжки

| обновено на 16.08.14 в 14:28


Служители от Столичната здравноосигурителна каса ще работят извънредно с граждани през оставащите три съботи до края на месец август във връзка с презаверката на рецептурните книжки на хронично болни пациенти. Обслужването в столицата ще се извършва от 7.00 часа на едно гише, а от 8.00 часа ще работят общо 6 гишета.

И в РЗОК-Пловдив е създадена организация за дейност на служителите в извънработно време. Освен нормалния ритъм на обработка на рецептурните книжки през работния ден, служителите остават и след това (включително и в събота и неделя), за да заверят предварително събраните срещу даден уникален номер и дата книжки на желаещите да не чакат на опашка.

НЗОК уверява гражданите, че който не успее да презавери рецептурната си книжка до края на месеца, няма да изгуби правото си на лекарства, напълно или частично платени от НЗОК. Когато дойде датата да се вземе рецептата за следващата доза медикаменти, пациентът следва да отиде първо при личния си лекар да си вземе рецептата, а след това - в районната здравна каса по местоживеене, където ще си презавери книжката, и от там - в аптеката, да си получи лекарствата. Няма никакво основание хората да се притесняват, че ще бъдат оставени без лечение.

Евгени Григоров от Дирекция "Лекарства" в столичната Здравно-осигурителна каса заяви:

Личните лекари са уведомени от края на миналата година  и ще продължим да заверяваме и след 31-и август. Ако човек отиде при личиня лекар, той му изпише рецепти и няма презаверена книжка, трябва преди да отиде в аптеката, да дойде при нас, защото филтърът е на ниво аптека.

Опашки и напрежение пред столичната Здравна каса на улица "Енос" в квартал "Стрелбище" няма, провери наш репортер. Касата ще работи и в останалите две съботи до края на месеца с работно време от 9 до 15 часа. Това, което припомни Евгени Григоров от Дирекция "Лекарства" е, че след изтичане на крайния срок - 31 август, при изписването на лекарствата от личния лекар пациентите първо трябва да презаварят рецептурните си книжки преди да отидат да си купят лекарствата. Част от пациентите намират за безсмислена цялата тази процедура и поддържат мнението, че тази организация би могла да бъде подобрена с цел тяхното обслужване.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна