Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от строителните фирми в Плевенска област ще бъдат проверени от ГИТ

Половината от  строителните фирми в Плевенска област ще бъдат проверени по време на започналата на 11 август Национална кампания  на Главната инспекция по труда. Тя бе обявена  заради зачестилите нарушения в строителството.

Падането от височина е най-често срещаната злополука в строителството, коментира Валентина Вълчанова от Инспекцията в Плевен:

Предпоставките за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, необезопасени изкопи, необезопасени електрически инсталации, нестабилно фиксирани скелета и други.

Значителна част от големите строителни фирми на територията на областта обаче вече прекратяват дейността си, заради липсата на поръчки.

Според специалистите, това е една от основните причини за чувствителното намаляване на нарушенията в сектора.

От началото на годината в Плевенска област е регистрирана само една тежка злополука, при която 45-годишен мъж падна от 4,5 метра височина при демонтажа на строителен обект в Долна Митрополия. Инспекторите не откриват и работници без трудови договори, сочат още данните от проверката. За последните два месеца само две от фирмите на територията на Плевен са забавили трудовите възнаграждения на около 200 работници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна