Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три жени са начело на РИК в Силистра

Снимка: Община Силистра

Районната избирателна комисия в Силистра ще бъде ръководена от три жени – председателката е от ГЕРБ, а двете й заместнички са от БСП и от партия "Атака".

Председателката на комисията Теодора Тодорова от ГЕРБ е назначена служебно, след като политическите партии в района не постигнаха споразумение за разпределение на ръководните длъжности. Тодорова има две заместнички – излъчени от "Коалиция за България" и партия "Атака". Секретарят на РИК е от ДПС. В цялата комисия ще работят само трима мъже. Зачестилото провеждане на избори в страната води до натрупване на негативна обществена енергия, затова комисията ще се старае да работи стриктно и с повишено внимание, за да не се изнервя допълнително обстановката, коментира Теодора Тодорова. Тя прогнозира, че на предстоящите избори българският феномен купуване на гласове ще започне да затихва.

Това са втори предсрочни парламентарни избори в рамките на 18 месеца и четвърти национален вот в рамките на 24 месеца. Платеният вот в тези четири случая доказа, че нито удължава управлението, нито гарантира качествено управление, нито качествено законодателство. Смятам, че от тези избори явлението "платен вот" в България ще започне да затихва и да се надяваме, че демократична България ще се справи с това явление в рамките на една година, защото догодина ни предстоят местни избори, които са още по-емоционални.

Избирателните списъци все още не са готови, тъй като ГРАО ги прочиства от "мъртви души".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна