Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният природонаучен музей при БАН посреща своята 125-годишнина с отворени врати за 125 часа без прекъсване

Снимка: www.nmnhs.com

През август тази година Националният природонаучен музей при БАН става на 125 години и по този повод ще остане отворен в продължение на 125 часа без прекъсване. Това съобщи пресцентърът на БАН, цитиран от БТА. Инициативата започва в 10.00 ч. днес. Всяка от вечерите между 19-и и 24-ти август ще бъде посветена на знакова личност от историята на музея и на научната област, в която е работил съответният учен от геология и минералогия през палеонтология и археозоология до биоспелеология, изучаване поведението на прилепите, ентомология, орнитология и природозащита.

Любопитни факти за музея ще разкажат учените, които са преживели лично превратностите от историята му доц. д-р Петър Берон, проф. Златозар Боев, доц. Руслан Костов и проф. д-р Николай Спасов. Учените в музея ще покажат как разкриват днес тайните на природата.

Посетителите ще може да наблюдават нощни насекоми с "ловилка", а с ултразвуков детектор ще "подслушват" прилепите, които живеят в градината около музея. Всеки ще може да участва в творческите работилници и да направи своя уникална тениска, или торбичка със следи на диви животни, и да научи как се разпознават следи от чакал, вълк, глиган, елен или заек.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна