Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и финансисти с различни виждания за решаването на проблема с КТБ

Снимка: БГНЕС

Синдикати и финансисти се разминаха във вижданията си за решаването на проблема с Корпоративна търговска банка. От КТ „Подкрепа“ предлагат да се търсят частни инвестиции, докато финансистът Стоян Александров смята, че най-евтино ще е държавата да оздрави банката.

Държавата трябва да се включи в укрепването на КТБ само в краен случай, според президента и вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и Димитър Манолов.

Тази държава просто вече няма душица да издържа, каза Тренчев.

Първо банката трябва да бъде спасена, това е извън всякакво съмнение, като финансова институция и като бизнес. Второ - това в никакъв случай не  бива да се случва за сметка на публичен ресурс, защото все още е възможно това да стане с други средства, каза Манолов.

Според финансиста и вложител в банката Стоян Александров, който бе и сред учредителите на новосформирания инициативен комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България, най-евтино би било, ако държавата оздрави КТБ:

Да се одържави банката, ако се намери дупка, и в момента, в който се одържави тази банка, тъй като тя ще бъде по същество най-стабилната банка, тогава и ако тази банка държавна има лихвена политика, близка до банките от първа група, много малко би трябвало да са хората, които трябва на всяка цена да си изтеглят парите и да ги прехвърлят в друга банка.

Освен от вложителите в банката, оплаквания днес се чуха и от служителите на КТБ. Те разказаха, че напрежението и натискът в последните месеци са се отразили на здравословното състояние на някои от тях. Работещите в КТБ обаче получават заплатите си, докато кризата с банката започва да се отразява на някои предприятия. От синдиката дадоха пример с "Аркус" - Лясковец, където работещите получават само 60 на сто от парите си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени