Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия планира да изпрати още един хуманитарен конвой в Украйна

Снимка: БГНЕС

Русия е готова да работи във всякакъв формат, който е необходим за разрешаване на кризата в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на брифинг за журналисти, посветен на ситуацията в Украйна.

Готови сме да работим във всякакъв състав, да помогнем на украинците да постигнат договореност помежду си, да съгласуват онези параметри, които са необходими, за да могат те да живеят в една държава при зачитане на всички малцинства, на културните, езиковите и религиозните особености на всеки регион.

Сергей Лавров заяви още, че руското външно министерство е изпратило официална нота до Украйна, в която я информира за намерението на Русия да подготви пореден конвой с хуманитирна помощ, като представя подробен отчет на количеството и състава на доставките, включени в него.

В същото време бе съобщено, че опълченците в Източна Украйна са установили контрол над три населени места под Донецк - Луганское, Светлое и Доля, както и над голяма част от Еленовка. Това се посочва в ежедневната сводка на опълчението от самопровъзгласилата се Донецка народна република. По данни на опълченците, украинските сили са загубили 12 военни, още 7 души са ранени. В сводката се отбелязва още, че украинските сили са започнали да отстъпват в посока към Мариупол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна