Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко: Руската агресия в Украйна няма да остане без европейска реакция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската агресия в Украйна няма да остане без европейска реакция, заяви украинският президент Петро Порошенко в Брюксел, след като разговаря с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет. Порошенко по-късно днес ще говори пред държавните и правителствените ръководители на 28-те и очаква те да възложат на Еврокомисията да подготви допълнителни санкции срещу Русия.

Украинският президент определи като много трудна обстановката в страната си и подчерта, че ако днес става дума за съдбата на Украйна, утре може да се говори вече за съдбата на Европа:

Въпреки обединените усилия на международната общност и нашия стремеж за мир, Украйна днес е обект на чужда военна агресия. Хиляди чужди военни и стотици чужди танкове в момента се намират на украинска територия, подчерта Порошенко. Той обаче заяви, че страната му може да се защитава сама и не очаква от Европа помощ с войски, а само военно-техническо сътрудничество, консултации и обмяна на разузнавателни данни.

Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу също заяви, че очаква Европейският съвет да бъде готов за нови санкции. Той призова президента Владимир Путин да смени курса, като подчерта, че отварянето на нови фронтове и изпращането на войски представлява сериозно нарушение, а по-нататъшната конфронтация не е в ничий интерес:

Намираме се в много трудна – бих казал – драматична ситуация. Тя може да се окаже необратима, ако ескалацията на конфликта продължи. Вярвам, че все още не е твърде късно да намерим политическо решение. Трябва да направим всичко по силите си да предотвратим ескалация, която ще навреди и на Украйна, и на Русия, и на Европа като цяло.

До месеци Украйна може да получи още един милиард евро преференциални заеми, обяви Барозу, като добави, че Еврокомисията е готова да обмисли и допълнителна помощ, а в края на годината планира донорска конференция за най-засегнатите източни райони на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна