Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - роле "Трапезица". Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.
Наименованието на този уникален български продукт идва от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град Велико Търново. Той представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап.Наименованието е придобило гражданственост, без географския регион да оказва влияние върху производството му. Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация.