Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяна е ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана

Дъждът причини поражения и в други части на страната

| обновено на 05.09.14 в 17:33
Берковица
Снимка: Петя Генова

Овладяна е ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана. Това отчетоха областният управител на Монтана Нина Петкова и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, които запознаха премиера Георги Близнашки с действията на институциите, съобщи пресслужбата на кабинета.

Главен комисар Николов е докладвал на премиера за обстановката и в други региони на страната.

Областният управител на Монтана ще поиска превантивна проверка на състоянието на стената на язовир Огоста във връзка с падналите обилни валежи. През изминалото денонощие най-големи количества валежи - над 150 литра на квадратен метър са паднали в село Говежда и в Дамяново.

Вече е възстановено водоподаването в град Берковица, което беше спряно заради придошлата река и наводнените улици след поройния дъжд. Раздадена е храна и вода в детските градини. Започва и описване на щетите.

От снощи над района се излива дъжд от над 100 литра на квадратен метър. Причината за бедствието е проливният дъжд и стеклата се вода от Балкана по Берковска река. Един мост е разрушен от водното бедствие, една къща е напълно съборена, а 15 души са евакуирани. Нанесени са значителни щети по улиците в града.

Водата идва на първия етаж нощес, от мост. Ако мостът е по-висок, няма да е така. Живеем със сестра ми и дете, съпруг, кал до колената. И на втория етаж не смеем да влезем, защото и отгоре подкопава и може и да падне къщата. Това за първи път се случва, казва една от пострадалите -  Камелия Луканова, чиято къща е с наводнен първи етаж.

Кметът на Берковица Димитрана Каменова заяви, че ситуацията в града остава тежка: Единствено една къща в град Берковица към настоящия момент е над 60% паднала поради високите води на реката. 4 семейства, мисля, че 8 или  9 човека, от които едните са възрастни семейства, мъж и жена - няколко пъти се виждахме тази сутрин с тях. Договорили сме се, имаме едно оборотно жилище, което бихме им го предоставили на тях двамата. Да кажа честно, все още се притеснявам за ситуацията, защото водата, дъждът в Берковския Балкан не спира.Снимка: Петя Генова

Общината има готовност да осигури места за евакуация на хората, в които те могат да пренощуват. Има нужда от фадроми, тежка техника и багери, за да могат да се разчистят наносите и дърветата. Работи и кризисен щаб, който анализира ситуацията на всеки час. 

Без ток е и квартал "Заряница" на Берковица. Нивото на водата е високо и това пречи на аварийните екипи на компанията да достигнат съоръженията и да работят безопасно с тях.  Затруднената мобилна комуникация допълнително пречи на нормалната работа, посочват от дружеството.

Кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров съобщи, че пътят до селата Говежда и Дълги Дел вече е проходим. Затруднено е преминаването само в участък около разклона за Еловица.

Остава бедствено положението и в Георги Дамяново. Ситуацията в общината е изключително сериозна, придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на този пред кметството в село Говежда. Селото е без питейна вода заради прекъснат довеждащ водопровод.

Снимка: Петя ГеноваИзцяло заобиколени от вода са поне пет къщи в Дълги дел. Осигурена е доставката на минерална вода за бедстващите села, които са без водоподаване, заради прекъснат водопровод. Утре ще стане известен точният брой на евакуираните хора с къщи в близост до река Дългоделска Огоста, която още не се е прибрала в коритото си.

Според хората бедствието се дължи на непочистените речни корита и дерета и нерегламентираното изхвърляне на боклуци.

Вследствие на обилните дъждове, прелелите реки и причинените наводнения, 11 населени места в община Георги Дамяново все още са без електрозахранване, съобщават от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Към момента засегнати от наводненията са 40 трафопоста , без електрозахранване са 2900 клиенти в община Георги Дамяново и 300 клиенти в община Берковица. Най-тежко е положението в селата Говежда и Дълги дел, където има и паднали пет железобетонни стълба на компанията. Все още не може да бъде направена оценка на щетите.

10 души са били евакуирани късно снощи при наводнението в Севлиевското село Горна Росица. Екипи на пожарната и днес помагат на хората, засегнати от проливния дъжд. Придошлите води на местно дере в селото са залели над 100 къщи, стопански постройки и дворове. Късно снощи се е наложило екипи от "Пожарна безопасност и защита на населението" да евакуират хората от няколко жилища и заведения. Сформиран е щаб от пожарната, полицията и общината и жителите са били известени за критичната ситуация. В селото няма пострадали и бедстващи хора. Спасителните екипи продължават да отводняват и разчистват наводнените имоти, а комисия от Севлиевската община описва щетите. В наводнението са се удавили дребни домашни животни, повредени са домакински уреди и обзавеждане. Асфалтовата настилка на места е отнесена под напора на стихията.

Кметът на Горна Росицо Лалчо Златев увери, че критичната ситуация е преминала:

Към момента започна да се успокоява, защото дъждът спира, вали, на приливи и отливи. Около 500 къщи са в селото, навсякъде е наводнено, но още работят екипите на Пожарната от Габрово и Севлиево.

Приливната вълна е достигнала 1.50 метра, разказа още кметът Лалчо Златев. По думите му след като водата се е оттеглила всички жители на селото са си по домовете и няма хора без покрив.

Наводнени са 30 къщи в първомайското село Добри дол. Проливният дъжд през нощта е бил 108 литра на квадратен метър, прелял е язовирът и се е наложило над 80 души да бъдат евакуирани от домовете им. Нивото на водата обаче вече спада и язовирът не прелива. Аварийни екипи започнаха да отводняват пострадали къщи и дворове.

Снимка: БГНЕСЗа щастие успяхме да спасим хората, каза кметът на Първомай Ангел Папазов. Понеже ги евакуирахме снощи, в 4.30 ги изкарахме извън селото и сега вече като се отводняват дворовете, си ги прибираме по къщите. Нямаше паника, аз се радвам, че тук активните жители, младежи, оказаха съдействие на противопожарната служба, на полицията и с няколко "Ниви", високопроходими автомобили, изкарахме всички възрастни хора и самотници.

Все още ни е трудно да кажем дали има поражения по инфраструктурата. Има вече комисия, общинска, която обикаля и ще я пратим тази информация към Комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет и към областния управител.

Ангел Папазов прогнозира, че пострадалите имоти ще бъдат отводнени в рамките на днешния ден. 

69-годишен мъж от исперихското село Лъвино е бил евакуиран с трактор от полето край селото късно снощи, след като бил застигнат от снощната буря.

66 литра на квадратен метър е излялото се количество дъжд в района на общините Исперих и Самуил. В самуилските села Владимировци, Здравец и Пчелина пороят е наводнил къщи и е разрушил асфалтова настилка. Прелели водоеми и скъсани язовирни диги в региона няма, увери изпълняващият длъжността областен управител на Разград Иван Борисов. Специалисти обследват основите на моста между селата Владимировци и Здравец, за да се прецени дали е безопасен за движение на товарни автомобили.

Заради проливния дъжд в община Велико Търново е въведено денонощно наблюдение на реките. Кметът  Даниел Панов  е разпоредил дежурните, които обхождат водоемите, да предават сведения на всеки три часа.Такава информация ще дават  и кметовете и кметските наместници на селата.  Седем дворове на къщи в Горна Оряховица са наводнени.




 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна