Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приливна вълна застрашава дуловското село Долец

Снимка: БГНЕС
Приливна вълна застрашава дуловското село Долец, дворовете на две къщи вече са наводнени от придошлата вода. Водата приижда от полунощ и е заляла големи площи със земеделска продукция по пътя към селото.

Сантиметри остават да бъде залят единственият път към Долец, въпреки дигите от чували с пясък. Там водосборът вече е над 2 метра и покрива нивите със слънчоглед, а водата продължава да приижда с голяма сила. Собствениците на около 15 къщи в ниската част на селото вадят покъщнината и животните си, за да ги спасят:
 
Страшно е! Предупредиха ни в 2.00 часа през нощта. Какво да правим? Само чакаме.

 Помагат ни засега. Дано да се размине без произшествия, защото засега още не намалява водата. Дано да намали малко, нали, да остане така в туй положение.


От рано сутринта на входа на селото работят багери и тежка техника, осигурени от Общината в Дулово. Кметът Юксел Ахмед очаква помощ и от съседната община Главиница:

Има информация от "Пожарна безопасност"- Разград. По тяхна информация става въпрос за преливане на язовир "Владимировци" вследствие на обилните дъждове, които са паднали снощи. Преливане, не скъсване.

Хората строят диги с пясък и копаят канал, за да отведат прииждащата вода извън селото и се молят да не ги застига по-голямо бедствие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна