Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на кораби в Гърция инвестират 7 млрд. долара за танкери за трансфер на течен природен газ

Собственици на кораби в Гърция инвестират 7 милиарда долара за закупуване на танкери за трансфер на течен природен газ. Според експерти в сектора през следващите години Китай и Съединените щати ще започнат масово да купуват и внасят природен газ.

Под гръцки флаг днес има 31 танкера за трансфер на течен природен газ. Новата поръчка на гръцките собственици на кораби е за 33 нови танкера, като инвестицията е над 7 милиарда долара. Гърците се опитват да станат първа световна сила по собственост на танкери за трансфер на течен природен газ.

Според специалисти в Атина, собствениците на кораби предполагат, че в следващите години ще се промени геополитическия баланс на захранване на страните с природен газ и то не само поради кризата между Русия и Украйна и последствията от нея за Европа.

Анализаторите в Гърция са повече от убедени, че в следващите години страни като Китай и САЩ ще се насочат към внос предимно  на течен природен газ.

Недоволство сред гърците, заети в сектора, е породено от това, че нито един танкер не е поръчан в гръцка корабостроителница. Обяснението е, че корабостроителниците в Гърция не притежават технологията, необходима за този вид танкери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна