Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ пласира успешно емисия едногодишни ценни книжа за 300 млн. лева при относително добра доходност

Министерството на финансите (МФ) на България заяви, че е пласирало успешно нова емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лева и падеж на 10-и септември 2015-а година.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност (лихва) на одобрените поръчки на проведения вчера аукцион е от 0,78%, като лихвеният спред на тези книжа с аналогичните германски държавни облигации е 0,86% (с оглед настоящата отрицателна доходност по краткосрочните немски книжа).

Министерството на финансите посочи, че емитираните ценни книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите, закупили тези книжа, се формира на база отстъпката от номиналната стойност при придобиването им. Средната цена, по която участниците закупиха книжата, е 99,22 лева за 100 лева номинал. Предложеният и одобрен обем на емисията е в размер на 300 млн. лева, като обемът на постъпилите поръчки за покупки възлезе на близо 694 млн. лева, което съответства на относително висок т.нар. "коефициент на покритие" в размер на 2,31.

Постъпленията от новата емисия на краткосрочен вътрешен дълг са предназначени за рефинансиране на изплатената на 4-ти септември 2014-а година стара емисия едногодишни ДЦК в същия обем, посочи Министерството на финансите.

Въпреки относително успешното емитиране на краткосрочен дълг трябва да се има предвид, че резултатите от предходния аналогичен акуцион, проведен в началото на септември 2013-а година, бяха доста по-добри. Тогава бяха пласирани едногодишни държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 300 млн. лева при средна годишна доходност от 0,6% (под сегашна доходност от 0,78%) и при коефициент на покритие от цели 3,53 пункта (над сегашния коефициент от 2,31 пункта).

Резултатите от дълговия аукцион показват, че разпределението на инвеститорите, участвали в него, е идентично с това от миналата година, като банките са придобили 70% от книжата, пенсионните фондове - 16,89%, застрахователни дружества - 7,56% и договорните фондове - 5,55% от новите едногодишни ДЦК.

Регистрираната на аукциона доходност е по-ниска от пазарната доходност на книжа в национална валута с остатъчен матуритет от една година на следните държави: Унгария (1,32%), Гърция (1,44%), Полша (1,97%), Румъния (2,10%), Хърватия (2,15%), Сърбия (8%) и Турция (8,47%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна