Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнашки: Във всички училища в страната учебната година ще започне нормално

Снимка: БГНЕС

Във всички училища в страната учебната година ще започне нормално, заяви в силистренското село Голеш премиерът Георги Близнашки. Той подчерта, че правителството е направило всичко необходимо, според възможностите на бюджета, да окаже помощ на хората в пострадалите от бедствията райони на страната.

Експерти от държавната администрация помагат на местните власти в засегнатите от пороите райони на страната да подготвят възможно най-бързо документацията си за искане на помощ от Европейския съюз, каза премиерът и допълни, че размерът на очакваната помощ ще определят евроинституциите:

Такава е процедурата. Ние сме заявили щети в размер на 300 милиона, а ще получим съответен процент. Дано това да стане по-бързо.

Министър-председателят предупреди местните власти да проведат необходимите превантивни мероприятия, за да се избегнат други трагедии. По повод критиките към правителството за увеличения бюджет на президента в момент, когато парите за бедстващите райони не стигат, премиерът заяви:

Важното е да осигурим на държавния глава, който олицетворява достойнството на нашата държава, възможности да осъществява своята международна дейност. Мисля, че трябва да уважаваме собствената си държава, а тя се олицетворява на първо място от президента на Републиката.

Подготовката за изборите върви по план. Повечето бюлетини вече са отпечатани, заяви Георги Близнашки и призова партиите за толерантна кампания:

Нека да има състезание между различни визии за бъдещето на страната, а не да се стига до обичайното - сочене с пръст, взаимни обвинения, злоупотреби, корупция и прочее, защото всички сме преуморени от този тип политически изяви. Нека в крайна сметка да вземе връх здравият разум. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна