Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме християнските добродетели, отбелязваме деня на София

| обновено на 17.09.14 в 14:15
Днес Църквата почита Светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят: мъдростта, вярата, надеждата и любовта.

Днес празнуваме и Деня на град София. На площада пред църквата "Света София" тържествено беше издигнато знамето на града. Света литургия беше отслужена в църквата, посветена на Божията премъдрост. Иконата на Великомъченица София и трите й дъщери беше изнесена на площада. Тържествен водосвет отслужиха представители на Българската православна църква в присъствието на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, в присъствието на президента Росен Плевнелиев, на служебния премиер Георги Близнашки, столичният кмет Йорданка Фандъкова, общински съветници и много граждани.

Снимка БГНЕСПреди това на тържествена сесия на Столичния общински съвет традиционно бяха раздадени почетните знаци на Столичната община. За почетни граждани на София бяха удостоени десетки граждани, сред които скулпторът проф. Георги Чапкънов, мореплавателят капитан Николай Джамбазов, музикантите проф. Йосиф Радионов и проф. Ангел Станков, а за 100-годишният юбилей на спортен клуб "Левски" десетки спортисти бяха удостоени с този почетен знак.
 
Посмъртно със званието "Почетен гражданин на София" бяха удостоени футболните легенди на "Левски" Георги Аспарухов и Никола Котков
В приветствието си столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави всички столичани и призова да обичат своя град, защото той винаги ще бъде техен:

Убедена съм, че споделяме общата цел - София да става по-модерен и удобен за гражданите град. Все по-добър град за децата си. Успяваме, защото заедно вярваме, че градим и развиваме София. Честит празник!


От днес до 24-ти септември в Информационния център в подлеза на Софийския университет ще може да се види и специална изложба "Какво е София за теб?". За Деня на София входът в общинските музеи и галерии ще е свободен.

От днес на Женския пазар започва Седмица на българските занаяти. Вечерта в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.

Чуйте от звуковия файл как изглежда столицата през очите на жителите й в анкетата на Таня Димова


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна