Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Въвеждането на нови санкции срещу Русия ще доведе до ескалация на конфликта в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въвеждането на нови санкции срещу Русия ще доведе до ескалация на конфликта в Украйна. За това предупреждава руският министър на външните работи Сергай Лавров в интервю за испанския вестник "Ел Паис".

Според Лавров продължаването на санкционния натиск върху Русия няма да помогне за урегулиране на вътрешноукраинската криза, а само ще доведе до задълбочаване на противоречията и ще усложни диалога. Опитите да се въздейства на кризисните явления чрез едностранни мерки, които са извън рамките на решенията на Съвета за сигурност на ООН, противоречат на международното право и застрашават международния мир и стабилност, смята руският първи дипломат.

Като посочва, че Русия си запазва правото да защити законните си интереси, включително интересите на националната сигурност, Сергей Лавров изразява надежда, че в САЩ и в ЕС здравият разум ще вземе връх и порочният кръг по принципа "око за око" ще бъде прекъснат.

Коментирайки сериозното влошаване на отношенията с Европа, руският външен министър изтъква, че линията, от която няма връщане назад, още не е премината. Според него, за да бъде възстановено доверието, трябва да се преодолее порочната логика на санкциите и заплахите и вместо това да започне конструктивно и прагматично търсене на начини за решаване на натрупалите се проблеми.

Сергей Лавров смята, че продължаването на взаимноизгодното и равноправно сътрудничество няма алтернатива, тъй като твърде много неща свързват Русия и ЕС в географски, икономически, исторически и в чисто човешки план.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна