Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София ще заработи Центърът за изследване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия

НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В София ще заработи Центърът за изследване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и на Съюзното командване по трансформацията на НАТО.

Структурата ще предоставя експертни анализи на институциите и ведомствата, и няма да е оперативно звено, което реагира при бедствия, казва директорът на центъра полк. Васил Русинов:

Ние предоставяме този анализ на местните органи, на държавната власт, на ведомствата и институциите,  занимаващи се с реагиране при бедствия.

Центърът трябваше да заработи преди година. След предсрочните избори през май 2013-а се появиха обвинения, че предишното му ръководство е било сменено под натиск и това поставя под съмнение одобрението му от НАТО. Сегашното ръководство на МО уверява, че НАТО скоро ще одобри структурата. На днешната церемония служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов обясни:

Натрупаният опит, включително с ролята, която имаше комисар Кристалина Георгиева, позволява този Център да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев отчете необходимостта му:

Изграждането и функционирането на такъв център е важна стъпка и добра възможност за укрепване на връзките между държавите-съюзници в рамките на Алианса.

Центърът ще бъде със статут на международна организация, финансира от споделен между трите държави участнички бюджет. Издръжката му е за една година е около 430 000 евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени