Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров: Без политическо решение не може да има отваряне на КТБ

Снимка: БГНЕС

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че без политическо решение не може да има отваряне на КТБ. По думите му, вариантът банката да бъде спасена от акционерите й е "все по-теоретичен". В интервю за БНТ той коментира, че най-доброто решение е банката да бъде оздравена. Важна е и подкрепата на депутатите от бъдещия парламент.

Не трябва да има никакви притеснения между застрахованите вложители, тъй като може да се забавиха нещата по независещи от нас и Фонда за гарантиране на влоговете причини, но те са гарантирани и те ще получат своите пари. Но дори в този случай, да се стигне до отнемане на лиценз и изплащане на гарантираните депозити, винаги сме считали, че е най-лошият вариант, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влезнат в 43-тото НС. В крайна сметка това е ангажимент на държавата и държавата ще допълни тези около 1,6 милиарда лева, които са необходими над събраните вноски във фонда, за да се изплатят всички гарантирани депозити.

Според Искров КТБ е изолиран случай, в останалите банки има нарастване на депозитите.

Ние виждаме едно възстановяване на доверието и отново нарастване на депозитите. Драстично нарастват депозитите в банковата система и през август - с над 1 милиард лева. Банките, ако страдат от нещо, то е от липсата на добри проекти, които да финансират.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна