Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 жители на Смолян протестираха против изграждане на топлоцентрала с биомаса

Снимка: Радостина Чернокова

Над 300 жители на Смолян протестираха заради намерението край града да бъде изградена топлоцентрала с използването на биомаса. Местните хора блокираха за 10 минути главния път за Пловдив. Председател на инициативния комитет на протестиращите е историкът доц. Христо Гиневски, който заяви:

Свикваме този протест, защото на нас все още не ни е ясно.

С изграждането на предприятието ще настъпи тежка екологична катастрофа, поясни доктор Борис Гаров:

При така наречената технология "пиролизно разграждане" се образуват винаги три основни продукта – генераторен газ, катран и активен карбон. Генераторният газ е сложна физична смес от въглеводороди, азотни окиси, серни окиси, твърди прахови частици със замърсяване от катран. Изгарянето на подобен продукт създава множество вредни продукти с разнообразни въздействия предимно върху дихателната система.

Кметът на Смолян Николай Маленов подкрепи протестиращите:

Няма да допуснем "Устово" да бъде обгазено, но като кмет аз съм длъжен да спазвам и законите. За съжаление през 2010-а година Община Смолян е издала разрешение за проектиране. Изискал съм от РИОСВ всички документи по овоза, ще го дадем на юристи и се надявам да намерят слабости в тази документация и да атакуваме самия ОВОЗ.

Протестът премина в шествие по главния път.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна