Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Жълт код" заради силен вятър в първия есенен ден

| обновено на 23.09.14 в 12:09
С рязко застудяване посрещаме първия ден на есента. Астрономическата есен започна в 5 часа и 29 минути с доста по-хладно от вчера време. Днес, 23-ти септември, е есенното равноденствие.

За цялата страна е обявен "жълт код" за потенциално опасно време заради очаквания силен вятър, който на места в Северна България ще бъде до 15 метра в секунда. В Източна България на места валежите ще са значителни.

4 сигнала за щети след проливния дъжд в столицата са подадени до момента в пожарната в София. 3 от тях са за отводняване на помещения. Тази сутрин екипи на пожарната са отстранили паднал клон вследствие на силния вятър в града. Няма пострадали хора и сериозни щети.

Екипи на Столичната община следят нивата на всички язовири на територията на София, речните корита и ниските места в града. Работи се по почистване на шахти на булевардите "България" и "Петко Тодоров" и на улица "Цветна градина".

Градският транспорт се движи нормално.

Екипи на пожарната са се отзовали на 14 сигнала за отводняване след падналите дъждове, съобщи Тошко Бързилов от "Пожарна безопасност и защита на населението". Той обясни и каква е обстановката в страната:

Към момента нямаме усложнена обстановка вследствие на падналите валежи. Досега от началото на денонощието имаме локални излизания специално за отстраняване на паднали дървета и отводняване на мазета и къщи в района на Банкя, в село Баховица, Общо взето, нормална е обстановката към този час. Имаме готовност, изпратено е предупреждение в териториалните структури на "Пожарна безопасност  на населението". Поддържаме връзка с местните структури, които са на местната власт, и сме създали организация за реагиране при произшествия.

Във връзка с обявения код "жълто" за силен вятър от общината съветват да се приберат недобре закрепените предмети от прозорци и тераси, а изпълнителите на строителните обекти и собствениците на търговски обекти да обезопасят допълнително местата, на които работят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна