Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Щонов: Вероятността за нова газова криза е много голяма

| обновено на 23.09.14 в 12:19
Васил Щонов
Снимка: БГНЕС


Министърът на енергетиката Васил Щонов прогнозира, че при намаляване на руските газови доставки за повече от 30 дни, ще има тежки последствия за българския бизнес.

От думите на министър Щонов стана ясно, че в случай на нова газова криза, България ще разчита на газохранилището в Чирен, запълнено 80 процента към настоящия момент и на възможността за доставка на синьо гориво от Гърция. От южната ни съседка можем да получаваме по един милион или по три милиона кубически газ дневно.

Първия месец след като започне кризата, очакваме да се справим, но на втория месец ще започне процес на ограничаване на индустриите. Определено при нас по-дълга газова криза, над 20-30 дни, ще има последствия за бизнеса.

Преминавайки на мазут, топлофикациите няма да оставят на студено клиентите си. Незасегнати от евентуална газова криза ще останат и трите процента потребители, използващи газ за отопление, тъй като това е много малка част от общата консумация, обясни Щонов. Според него, вероятността за нова газова криза, по-дълга от 120 дни, е минимална.

България вече има подписани споразумения с Гърция за доставка на синьо гориво, което ще бъде по-скъпо от руското, но въпреки това проблеми със заплащането му няма да има, увери Васил Щонов.

В условията на криза проблемът с финансирането няма да се отрази.

Друга актуална тема от сектор "Енергетика". Защо бе уволнен изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Няма план, по който се движим, да се смени този директор. За следващия етап от развитието на централата е нужен нов човек и затова направихме тази промяна,  коментира Васил Щонов.

Целия репортаж на Андрей Борисов чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени