Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на петричките села Чучулигово и Марино поле срещу решението мостът под АМ "Струма" да бъде затворен

Снимка: БГНЕС

Жителите на петричките села Чучулигово и Марино поле се обявиха срещу решението мостът под автомагистрала "Струма" да бъде затворен за преминаване на хора и да бъде обособен като тунел за  защитени животни.

След като изтърпяха огромния трафик от автомобили през обходния път, който минаваше през селата им заради строителството на автомагистралата, местните хора са попарени от новината, че единственият им път за земеделските ниви се затваря. Около 1000 декара обработваема земя се откъсват от скоростния път. Алтернатива за преминаване на земеделската техника няма, каза кметът на Чучулигово Андон Карачоров:

Разбрах, че мостът при потока или т.нар. "река" Вранска щял да бъде само за змии и костенурки. От 65-а година минаваме през него, обработваме нивите, хората карат животинките на паша, а сега в един момент – не може. Разбарах, че там някакъв навлез е бил плануван преди за по-високи товари. Кой го е спрял? Не знам! И фактически ние не ползваме... Нищо хубаво нямаме от магистралата, само ни правят беля.

Освен този проблем, жителите на Чучулигово споделят и друг – при изкопни работи за магистралата в ниската част се е образувало изкуствено езеро. При обилните валежи водата отива в крайните парцели на селото, което създава реален риск за хората. Ако институциите не реагират на писмата, изпратени от кметовете на петричките села,  хората отново ще излязат на протест, непосредствено след парламентарните избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна