Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК иска актуализация на бюджета със 100 млн. лева

| обновено на 25.09.14 в 15:11
Снимка: Капитал

Надзорният съвет на Здравната каса гласува предложение за 100 милиона лева нова актуализация на бюджета на НЗОК.

Взето е решение от Надзорния съвет да се предложи на министъра на здравеопазването да внесе проектозакон за актуализация на бюджета на Здравната каса със 100 милиона лева. Още днес министърът на здравеопазването трябва да внесе това предложение. По данни на председателя на Надзорния съвет на Здравната каса Кирил Ананиев, парите се разпределят така: 50 милиона за болнична помощ, 25 милиона за лекарства за домашно лечение, 15 милиона лева за онколекарства и 10 милиона лева за медицински изделия.

Тези 100 милиона лева няма да бъдат от бъдеща актуализация на бюджета на държавата, а ще бъдат от наличните по други пера средства на Здравната каса, които са по нейна сметка, или остатък от сметки от 2013-а година, които се явяват през 2014-а година, обясни Кирил Ананиев:

На базата на анализа на изпълнението на приходната част на бюджета на НЗОК, ние предвиждаме изпълнение не с 55 милиона с около 70 милиона на приходите. Ето ги 15 милиона, която е една от мерките, която покрива почти цялата сума. Няма в никакъв случай да лишим пациентите от оказаната медицинска помощ.

Засега не е гласувано предложение за налагане на мораториум върху включването на нови лекарства или терапии в позитивната листа. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна