Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК осъжда действията на 17-те души, които вчера нахлуха в сградата на комисията

| обновено на 25.09.14 в 17:14

Централната избирателна комисия не осъжда действията на никоя партия, която провежда своята агитация, а само действията на 17-те души, които вчера нахлуха в сградата, в която работи комисията. Това заяви говорителят на комисията Камелия Нейкова:

Достъпът до ЦИК, подаването на заявления, жалби, сигнали или за явяване на среща се извършва по установен ред и правила, които са задължителни за всички. Очакваме от институциите, които са компетентни да вземат отношение по случая, да предприемат своите действия.

Нахлулите кандидат-депутати от БНС-Нова демокрация вече не са в сградата, свалянето на имунитета им може да бъде поискано от главния прокурор и ЦИК да се произнесе. До момента подобно искане от главния прокурор няма, поясни един от говорителите на комисията Камелия Нейкова:

Имат имунитет от датата на тяхната регистрация. Те не могат да бъдат задържани, срещу тях не може да бъде образувано наказателно производство, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на ЦИК, но въз основа на искане от главния прокурор. До този момент няма искане от главния прокурор. Дали има изобщо престъпление, дали главният прокурор трябва или не трябва да иска разрешение от ЦИК, това е изцяло в компетенциите на главния  прокурор.

По повод БНС-Нова демокрация срещу друг клип на политическа партия, в който също участва дете, от ЦИК смятат, че имат последователна практика в решенията, бе категоричен говорителят на ЦИК Светолозар Томов:

Всички клипове с деца, за които ЦИК е получила сигнали и жалби и за които може да се докаже, че има използване на деца за политически внушения или политически кампании, са били спирани в практиката на тази ЦИК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна