Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има политически консенсус за създаване на Министерство на туризма

Снимка: www.akademika.bg

Необходимостта от създаването на Министерство на туризма признаха представители на по-голямата част от политическите сили, които участват на изборите. В големия салон на БАН се състоя обществена дискусия, посветена на националните цели и приоритети в туризма. 

Шест приоритета в туризма бяха обсъдени на кръглата маса. Създаването на Министерство на туризма, развитието на целогодишен туризъм да се превърне в държавен приоритет, развитието на различните видове специализиран туризъм. Браншът настоява около 1 процент от приходите или 60 милиона лева да бъдат заделяни за реклама на страната. 

Как се мотивира необходимостта от Министерство на туризма според Красимир Станев  член на Съвета на директорите на един от големите ни курорти:

Трябва да има изключително големи правомощия на способността да координира усилията на различните министерства и ведомства.

Станев посочи, че спазването на законодателството в туризма и контролът е много занижен: Държавата до този момент действа доста приятелски спрямо финансовата дисциплина, спрямо персонала, спрямо необходимостта от добри условия на труд и така нататък, но правителството трябва да започне безкомпромисно в това отношение. Делът на черната икономика в туризма все още е много голям.

Да се носи отговорност за управлението в сектора, апелира Байко Байков  председател на Асоциацията на на българските туроператори и туристически агенти, по думите му в момента в сектора са провеждат различни експерименти.  

Ресорният заместник-министър на икономиката Бранимир Ботев отчете за шестте месеца на годината 3,6 на сто повече приходи от туризъм и 6,7 на сто повече чуждестранни туристи.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.