Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-проблемната отсечка от АМ “Струма” ще бъде завършена след година

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде завършено проектирането на най- роблемната отсечка от автомагистрала “Струма”, в която ще има два тунела. Срокът стана  ясен при  поредната инспекция на трасето, в която участваха вицепремиерът Екатерина Захариева и транспортният министър Николина Ангелкова.

Строителните дейности на ЛОТ 2 от Дупница до Благоевград вървят качествено и в график, констатираха министрите Захариева и Ангелкова. Заради удължаване срока на археологическите работи до юни идната година 37-километровата отсечка ще бъде завършена през септември 2015-а.

Вицепремиерът бе категорична, че неолитното селище край Мурсалево ще се запази с лека корекция на проекта. За първи път гръцката фирма "Актор" е заявила готовност да продължи изпълнението на ЛОТ 4 в отсечката Кулата-Сандански, което от месеци е спряно, каза още министър Захариева като подчерта, че исканите корекции в договора са неприемливи:

Категоричното изискване към него е до края на ноември месец  тези три километра и половина, които минават през населените места и са опасни, просто трасето да бъде изведено от там.

Според Захариева има вероятност ЛОТ 2 и ЛОТ 4 да приключат по едно и също време догодина.

Кое наложи разработването на резервен проект за ЛОТ 3 през Кресненското дефиле, министърът на транспорта Николина Ангелкова обясни:

От националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" се подготвя един такъв алтернативен вариант, който ние съвместно да оценим. Това няма да забави в никакъв случай старта на строителството на ЛОТ 3 и като тунелен и евентуално като друг възможен вариант, който ако докаже, че  изцяло отговаря на екологичните изисквания, техническите и е приемлив от абсолютно всички заинтересовани и доказано в доста по-евтин, смятам, че ние трябва да се възползваме от това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна