Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Беларус заяви, че няма да признае самообявилите се Донецка и Луганска народна република

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в телевизиннно интервю, че продължавт усилията на Минск като посредник за уреждане на конфликта в Украйна. Той коментира дали страната му би признала самообявилите се Донецка и Луганска народна република:

Не, ние поддържаме абсолютно различна позиция: не бихме искали разпадането на украинската държава. Мнозина казват, че интеграцията на Крим с Украйна не е била правилна, че тази територия е изконно руска и т.н., това е грешен подход.

Лукашенко подчерта, че ако има желание - решение на конфликта може да бъде намерено:

Тези събития се случват близо до нашите граници, на нашите братя, на нашия народ. Ако днес ми кажат: "Господин Лукашенко, в Украйна има проблеми, нещо трябва да бъде направено. Готов ли сте и способен ли сте да го направите?" Аз ще трябва да опитам. Смятам, че ако има желание от Украйна, Русия и Запада, то тогава до една година, дори в този случай, ситуацията може да бъде стабилизирана.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк, лидер на партията Народен фронт, се обяви за коалиция с президентската формация "Блок на Петро Порошенко". По думите на Яценюк неговата партия и тази на президента следват един и същи курс и затова трябва да се обединят, за да създадат "проевропейска коалиция".

Предсрочните избори за Върховната рада на страната са на 26 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени