Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Христосков: Партиите не предложиха идеи за икономическото развитие на България

Снимка: БГНЕС

По време на предизборната кампания партиите не са предложили идеи по отношение на икономическото и социално развитие на  България. Оценката е на социалния министър Йордан Христосков. Той участва в международна конференция, посветена на икономически растеж. Според Йордан Христосков, досегашните рецепти на икономическата наука са изконсумирани от политиците.

Икономистите трябва да търсят други модели, други подходи за решаване на глобалните проблеми икономически и социални, обясни социалният министър.

Според него, теоретичната основа, върху която десните партии са градили платформите си преди изборите, намаляване на данъците, на осигурителните вноски, по-голяма свобода за бизнеса, до голяма степен са осъществени в последните години в България. По думите му, по-големите данъчни облекчения са довели до изкривяване на структурата на икономиката в посока на инвестиции, които създават временни работни места, а натрупаните спестявания в част от населението не са включени в икономическия оборот.

По думите на Христосков, политиците от лявото пространство също са разбрали, че приказките за определен брой работни места от само себе си не могат да се получат и плахите идеи за реиндустриализация са се провалили. Той подчерта, че новите решения трябва да бъдат търсени от икономическата наука.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна