Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите емитира петгодишни ДЦК при относително прилична доходност, но при доста слаб интерес

Вчера Министерството на финансите на България преотвори за четвърти път емисия на петгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), емитирани на 22-ри януари 2014-а година с падеж на 22-ри януари 2019-а година.

Резултатите от проведения на 6-и октомври аукцион показват, че финансовото министерство успя да пласира 5-годишни ДЦК на стойност 55 млн. лева, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност е от 2,42% процента. Това представлява малко по-ниска доходност от осреднената годишна лихва, постигната при третото преотваряне на петгодишния аукцион на 11-и август 2014-а година, когато бяха пласирани книжа за 50 млн. лева и при доходност от 2,46%.

Трябва обаче да се напомни, че на първоначалния аукцион за емитиране на този тип книжа на 22-ри януари 2014-а година бяха продадени книжа за 50 млн. лева при среднопретеглена годишна доходност (лихва) от едва 2,18%.

Вчерашното преотваряне на емисията 5-годишни държавни дългови книжа за четвърти път премина при много слаб инвеститорски интерес, като общият размер на подадените поръчки достигна 69,2 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от едва 1,26 пункта.

На първия проведен аукцион за този тип книжа през януари общият размер на подадените поръчки достигна 120,86 млн. лева при коефициент на покритие от 2,42 пункта, докато на последното преоткриване на петгодишния аукцион през август бяха подадени заявки за 89,75 млн. лева, което съответстваше на коефициент на покритие от 1,80 пункта.

Според Министерството на финансите най-голямо количество 5-годишни ДЦК на аукциона на 6-и октомври придобиха банките - 89,09% от цялата сума, следвани от пенсионните фондове, които придобиха количество от едва 10,91% и при нулев интерес от страна на доверителни фондове и от други инвеститори.

Въпреки относително слабите резултати, постигнатата вчера доходност е под тази на облигации в евро със сходен остатъчен матуритет на редица държави от ЕС и региона: Унгария (2,24%), Румъния (2,25%), Португалия (2,39%), Турция (2,82%) и Хърватия (3,74%).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна