Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БАН: Не може да се очаква тенденция към нарастване на заетостта в близките години

Снимка: БГНЕС

Тенденция към нарастване на заетостта в близките години не може да се очаква. Това прогнозира проф. Искра Белева от Икономическия интитут на БАН. Тя участва в международна конференция "Икономически растеж: стимули и ограничители".

На фона на общата икономическа ситуация, инвестиционна активност и бизнес климат няма голям оптимизъм за нарастване на работните места, каза професор Искра Белева:

Основните фактори, на които се разчита, това са фондовете по европейските програми и активните програми на пазара на труда. Редица сектори имат проблеми с европейските фондове по отделните оперативни програми, а възможностите са временни и ограничени.

Равнището на безработица от 13 процента вече е по-високо от средноевропейското. От 24 години преход, България има само осем години на растеж на пазара на труда, каза още професор Белева:

Растежът в заетостта се случи, когато ние имахме средно годишни темпове на растеж на Брутния вътрешен продукт около 5 процента. Това бяха силните години между 2000 и 2008-ма.

При очерталите темпове на растеж на икономиката за 2015-а година от около 1,5%, възможностите за създаване на устойчива заетост са минимални. Основните характеристики на заетостта остават - ниски темпове на растеж, силно изразен сезонен характер в сектори и производства, които не са с висока добавена стойност и високо заплащане на труда:

Факт е, че във всичките тези години имаме нарастване на подоходното неравенство, нарастване на бедността, силно сегментиране на пазара на труда, силно изразени териториални различия, посочи професор Искра Белева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.