Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се зае със случая на 13-годишната Ана-Мария

Снимка: БГНЕС


Прокуратурата образува досъдебно производство за блудство чрез принуда спрямо 13-годишната Ана-Мария от столичното 4-то Помощно училище.  Разследването е срещу неизвестен извършител.

Заместник - районният прокурор на София Стефан Милев обясни, че макар събраните от Полицията данни да не доказват по безспорен начин, че над детето е било упражнено насилие, наблюдаващият прокурор е взел решение да образува дело, за да не се губи време.

Няма житейска логика едно дете, което е на 13 години,  да бъде предмет на изследвания, разпити, по оперативен ред, след което материалите да се изпращат едва тогава в прокуратурата, тя да преценява дали има данни за престъпление, да образува наказателно производство и  всички тези действия да се повтарят отново с това лице. По тази преписка фактите са абсолютно противоречиви, общо взето по схемата дума срещу дума. Има две насрещни групи материали - твърденията на родителите срещу твърдения от страна на училищния персонал. Нищо друго на този етап. Предпочитаме с експертни способи да си служим в този случай, компетентни вещи лица, които да работят с детето, да работят с предполагаем кръг извършители за да се изяснят достоверни ли са твърденията в сигнала. Нека най-напред да изследваме годността на това дете да дава достоверни показания. Задължително, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, при съмнение в годността на едно лице да дава достоверни свидетелски показания, следва да бъде назначена психиатрична експертиза, която да потвърди тази възможност
, обясни Стефан Милев.


Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна