Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска инициатива иска отмяна на разрешителните за проучване и добив на нефт и газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване поискаха да се отменят всички издадени разрешителни за проучване и добив на нефт и газ. Те настояха и да се приемат нормативни актове за контрол и мониторинг на действащи сондажи. Мариана Христова от гражданската инициатива обясни:

Това, което американските колеги ни предупредиха още в самото начало американците казаха: "Не ги пускайте да припарят. Ако компаниите дойдат у вас, се започва с подкупване на местната управа, с фалшифициране и лобиране на законите и наредбите ви, с пробиване по всякакъв начин, защото това са огромни пари". Нито министърката, която е в момента, нито предходните бяха в състояние да различат забранена технология от незабранена такава.

Утре жители на София, Пловдив, Варна, Добрич и Шумен ще се включват в Световния ден за борба с фракинга и в Европейския ден за протест срещу подготвяното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между Европейския съюз и САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна